V roce 2013 si Petr otevřel malý obchod s možností posezení v Plzni ve Smetanových sadech. Z Itálie si sám dovážel prémiové produkty od malých výrobců - vína, sýry, uzeniny, ovoce, zeleninu,... Ke kávě nabízel domácí dezerty inspirované tradičními italskými recepty. Od samého počátku kladl důraz na kvalitu, osobní výběr a udržování přátelského kontaktu s dodavateli.

Na sklenku a kus řeči za ním chodil i kamarád Martin. Společně vyráželi do Itálie - pro zboží, ale i za inspirací. Dva roky od založení obchůdku se zrodila myšlenka a první plány pro rozšíření a přeorientování podniku na pizzerii.

Tak Petr s Martinem odjeli do Neapole setkat se s výrobcem pecí na pizzu a také objevovat tamní neapolské pizzerie i tradiční pouliční jídla. Obcházeli ty nejznámější pizzerie a ochutnávali. Když se seznámili s výrobcem pecí Gaetanem, rozhodnutí pro ručně vyrobenou pec na dřevo padlo okamžitě. Navíc od výrobce získali cenný kontakt na pizzerii Luigiho Castalda v Neapoli. Luigiho pizza vyhrála na celé čáře i přesto, že Petr a Martin pátrali a ochutnávali v mnoha vyhlášených tamních pizzeriích.

Ze svého prvního kurzu právě u Luigiho se Petr vrátil nejen plný dojmů a informací, ale ve své dodávce přivezl i první pec a mnoho dalších potřebných věcí pro spuštění provozu.

Dne 4. dubna 2016 otevřeli Petr a Martin první neapolskou pizzerii v Plzni - Da Pietro. Slavnostnímu otevření byl přítomen i sám Luigi Castaldo, který nejen dohlížel na chod nového podniku, ale i radil a pomáhal všude tam, kde bylo třeba.

Luigi navíc poskytl kontakty na základ co se týče dodavatelů. Seznámil Petra a Martina s kamarádem, který vlastní trh se zeleninou a ovocem, vzal je do mlýna nebo do mlékárny, kde se dělá mozzarella.

První 2 roky jezdil Petr s Martinem do Itálie každý týden dodávkou pro zboží. Scházeli se s neapolským řidičem kamionu na parkovišti a vlastnoručně překládali zboží. Postupně byla zorganizována doprava a rozrůstala se i síť dodavatelů. Za 10 let let sestavili síť malých řemeslných výrobců, farmářů i vinařů z celé Itálie.

Sen otevřít pizzerii i v Praze se zrodil asi 2 roky od otevření v Plzni. Od té doby Petr s Martinem neustále hledali vhodný prostor. Nikdy nechtěli ustoupit ze svých kritérií, které si vysnili - velká pizzerie s pořádnou kuchyní a pecí na dřevo. A tak hledání nebylo úplně tak snadné. Ale nakonec se poštěstilo. V roce 2020 našli vhodný prostor na Vinohradech a začali s rekonstrukcí. Pak ale začal COVID a všechno bylo najednou jinak. Smůlu s výběrem prvních architektů a špatné zkušenosti se stavební firmou podpořila ještě tato nečekaná událost, sen se začal vzdalovat. Ceny energií i ceny stavebních materiálů šly raketově nahoru. Petr s Martinem se však nevzdali. I když museli najít nové architekty, třikrát změnit stavební firmu a několikrát celou rekonstrukci přerušit, stále šli za svým snem. A tak po více než 3 letech konečně můžete ochutnat pizzu v Da Pietro i v Praze na Vinohradech.

Nevšímáme si ostatních, jdeme vlastní cestou.